Еднооката прокуратура

Любомир Авджийски, Център за мониторинг на правосъдието

Разбира се, че Васил Божков не е герой, а е участник в корупционни схеми, за които самият той говори, притиснат от обстоятелствата. Но защо прокуратурата не проверява останалите участници? Очевидно е отворено само онова око, което трябва да вижда деянията на Божков. А другото око, което трябва да проследи дейността на останалите участници в твърдените корупционни действия, е затворено.

Основен принцип в Наказателния процес е пълното и всестранно разследване, което означава проверка на всички данни, които са относими към престъплението. Един от обвиняемите при престъпления, свързани с организирана престъпна група, какъвто е Божков, е и основен източник на информация и доказателства. Трайната съдебна практика както на българските съдилища, така и на Европейския съд за правата на човека е, че ако е събирана едностранчива информация и не е проверявана тази, предоставена от обвиняемия, то делото ще завърши с оправдателна присъда. От друга страна, няма да бъдат установени всички останали участници в престъпната група или в корупционните престъпления.

Ето защо са важни следните въпроси:

Защо прокуратурата не е разследвала Божков досега? Кой е упражнявал чадър?

Защо прокуратурата не проверява данните, които той публикува, които са обстоятелствени и съдържат конкретни и проверими факти? Наказателният процес предоставя редица средства за проверка на конкретни данни. Един от тях е разпитът на свидетели. Защо финансовият министър Владислав Горанов не е разпитан досега? Друго средство е проверката на разпечатките от телефонните оператори относно кореспонденцията между обвиняем и министър.

Защо информацията, публикувана от Божков, се приема от прокуратурата единствено като „защитна теза“ и преднамерено не се проверява? Според тази информация Горанов и Божков са имали многобройни фамилиарни разговори, свързани с бизнеса на Божков.

Каква е работата на един министър да урежда подробностите по конкретни проверки директно с проверяваното лице?

Как така Божков е укрил 700 млн. такси, без министърът, с който си пие кафето и си пращат есемеси, да разбере? Тези такси се определят от поднадзорната на министъра комисия. 

Автентичен ли е документът „Паметна записка“, който Васил Божков публикува на 18.05.2020 г., и подписите под текста? В публикацията на Божков се твърди, че за да просъществува бизнесът му, Борисов и Горанов са го притиснали да направи дългосрочен договор с Кирил Домусчиев на стойност 240 млн. Домусчиев не отрече.

Упражнявали ли са натиск премиерът Бойко Борисов и Горанов за тази среща и защо? Това подлежи на доказване – стига да има воля у разследващия.

Нямам никаква симпатия към Васил Божков, но е от обществено значение и останалите в „неговата схема“ да бъдат разследвани. В момента той освен обвиняем е и ценен свидетел за корупцията на най-високо политическо ниво. Къде е смелият главен прокурор да разследва и останалите участниц

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s