Среща на правни организации с Даниел Фройнд, съпредседател на Антикорупционната интергрупа в ЕП

Съпредседателят на Антикорупционната интергрупа в Европейския парламент Даниел Фройнд се срещна с представители на български неправителствени организации – Център за моинторинг на правосъдието, Инициатива „Правосъдие за всеки“, Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи и Програма „Достъп до информация. Антикорупционната интергрупа се състои от 129 евродепутати и е надпартийно обединение, което има за цел да адресира проблеми свързани с корупцията в Евросъюза. Темата на срещата беше корупцията и проблемите в правосъдието в България. 

Напомняме, че в началото на август тази година осем неправителствени организации с дейност в сферата на правосъдието изпратиха остро писмо до Европейския парламент, в което изложиха подробности относно политическата корупция, липсата на резултати в борбата с нея и превръщането на цели институции в инструменти за репресия. На 22 септември  представителите на същите организации запознаха на живо г-н Фройнд с част от казусите и скандалите, които разтърсват политическата и съдебна системи. На срещата отчетливо се открояваше мнението, че българските правителство и парламент системно не изпълняват препоръките свързани с реформа в прокуратурата и отчетност на главния прокурор отправяни неведнъж от Европейската комисия, Венецианската комисия, Европейския съд за правата на човека и други институции. Това според участниците ерозира върховенството на правото в страната и доведе до днешната безпрецедентна ситуация за целия Европейски съюз, а именно протест срещу главен прокурор по улиците на цялата страна.

Бяха обсъдени също и корупционните практики с евросредства, които според българските експерти не само, че засилват позициите на олигархични кръгове, но и биха довели до евроскептицизъм поради липсата на реакция от страна на европейските институции.

Заключението от срещата беше, че българите са започнали да се борят сами срещу корупционния начин на управление, но имат нужда от подкрепата на европейските институции, тъй като националните проблеми са и проблеми на целия Европейски съюз. 

Ето и писмото, което беше изпратено до Комисията за правосъдие и човешки права и до Антикорупционната интергрупа към Европейския парламент – https://cmjustice.com/2020/08/03/правни-организации-искат-изслушване/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s