Правни проблеми, свързани с изискването за системност в дефиницията за престъпления извършени в условията на домашно насилие в Наказателния кодекс

автор: Михаела Боянова

Статията е изготвена от Михаела Боянова, студент по “Право“ в Юридическия факултет на СУ “Св.Климент Охридски“ и бе клазирана на първо място в конкурса „Правни проблеми при защитата от домашно насилие“ .

Домашното насилие причинява много по-голяма травма от синините и белезите. Това е опустошително насилие, което идва от човек, когото обичаш и за когото си мислиш, че също те обича. Именно това го прави толкова ужасно.“ – Даян Файнщайн

Насилието е една духовно унищожителна сила,  осакатяваща душата на жертвата,  превръщаща я  в една дишаща сянка със зловещо отражение в огледалото.

Опустошителното насилие заличава личността, самоуважението и кара пострадалия  да мълчи и  да търпи безкрайно.

Да живее с надеждата, че всичко утре ще се промени, а човекът до тях ще е различен.

Ще спре да наранява физически.

Ще спре да обижда и унижава психически.

Какъвто бе в началото – любящ, мил и грижовен.

Човекът, когото обичаш и с когото се врече във вечна любов в добро и в зло, в богатство и в бедност, в радост и мъка,

ДОКАТО СМЪРТТА НЕ ВИ РАЗДЕЛИ.

Насилието започва с викове, а понякога завършва с тишина…

Насилието, упражнено в условие на домашно насилие, със своята  специфика и отражениеизлизат извън границите на “личните  и семейни отношения“, превръщайки се в проблем с огромно социално значение. Защитата от домашно насилие е свързано с позитивните задължения от страна на държавата за гарантиране правата на човек, а координацията и партньорството между институциите по защита от домашното насилие е ключово за постигане на висок ефект в процеса на превенция.

Проблемът с домашното насилие с неговите измерения и последици e феномен, който се проявява във всички нива на обществото и във всички общества по целия свят, изискващо всеобхватна защита на регионално, национално и международно ниво.

В тази връзка през 2014г. бе създадена фундаментална рамка за законодателство относно насилието, основано на пола и домашното насилие  – Конвенцията №210 на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, наричана още Истанбулска конвенция, създаваща стандарти за действие на институциите при случаи на домашно насилие и насилие, основано на пола.

Документ, събрал най-доброто от всички международни актове, уреждащи защита на човешките права, като въвежда общоприети механизми за подкрепа на жертви на домашно насилие и насилие, основано на пола.

В началото на 2018г. бе поставено началото на обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията

Общественото обсъждане премина в горещи дискусии.

Дискусиите прераснаха в остри спорове и дебати.

Масови протести и един тежък сблъсък “ЗА“ или “ПРОТИВ“ Истанбулската конвенция?

Юли 2018г.

Конституционният съд (КС) я обяви за противоконституционна, което попречи на нейната ратификация.

Причината беше, че според тях документът представлява заплаха за „традиционното семейство“, противоречащ на българските конституционни ценности.

Аз мисля, че отлагането на ратификацията на тази Конвенция е победа за българското общество, което показа обединение и здрав разум

Сама по себе си тя не може да предотврати насилието, справка – държавите, в които е приета, нима там изведнъж секва насилието над жени и деца.“  – Румен Радев

Радвам се че разумът и правото победиха. Поздравявам Конституционния съд за това решение и всички български институции, които застанахме, като един, срещу подмяната на българските национални ценности с една чужда на нашето общество и семейство идеология.“ – Корнелия Нинова

Подписването на конвенцията имаше стратегическа роля за надграждането на българското законодателство чрез предприемане на законодателни промени, свързани с  насърчаване на равнопоставеността между половете, криминализиране  на физическото, психическото насилие и преследването, както и на сексуалното насилие, включително и изнасилването в брака и в съпружески съжителстваща двойка, възприемайки насилието като отегчаващо вината обстоятелство. Конвенцията щеше да допринесе и за максимална превенция и защита на правата на децата, пострадали от насилие.

Отхвърлянето на Истанбулската конвенция се оказа тежък удар за всички защитници на този фундаментален документ, създаващ политики и мерки, които дават всеобща международна защита на човешките права.

В отговор на отказа на България да ратифицира Конвенцията, обявявайки я за противоконституционна, бенаправен “компромис“ от страна на Народното събрание. В началото на 2019г. бяха приети законодателни изменения в Наказателния кодекс, като се криминализираха определени актове на домашно насилие и насилие, основано на пола. Националният заместител обаче се оказа крайно недостатъчен, за да се справи със сложността на проблема и преди всичко да го предотвратява.

     Защо ли е крайно недостатъчно?

     В чл. 93, т. 31 НК е дадена дефиницията на престъпление, извършено в условията на домашно насилие, като съгласно разпоредбата, престъплението е извършено „в условията на домашно насилие“, ако е предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост,в принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права…“

     Крайно недостатъчно е, защото след измененията бе въведен терминът “системност“, което означава, че макар да има редица положителни промени в Наказателния кодекс по отношение на проблема с домашното насилие, ако съставите са извършени без да са предшествани от три или повече акта на домашно насилие, ще се наказват по основния състав, който е по – леко наказуем.

Защо в света съществува погрешно схващане, че любовта може да оправдае всичко – престъпление, глупост, убийство, кощунство? – Олга Ларионова

Винаги е имало домашно насилие, но в последно време случаите са изключително брутални и жестоки, а понякога завършват и с фатален край.

Януари 2020г. Кюстендил. Жена е починала в следствие на побой, както и на порезни рани по тялото, нанесени от нейния съпруг.Съседи на семейството споделят, че  жената е била жертва на системен тормоз от близо 25години, но е мълчала, не се е оплаквала на никого и е търпяла.

Февруари 2020г. София. Ревнив съпруг уби жена си, нанасяйки й множество травматични увреждания в областта на гърдите и главата. Те били женени от над 20 години. Мъжът се съмнявал, че жена му му изневерява. Преди да я убие  се е заканил пред приятели, че ще я застреля.Те обаче решили, че мъжа се е пошегувал.
 Март 2020г. Асеновград. В болница в Асеновград е прието 3-годишно дете, което няма признаци на живот. Медиците са безсилни - само констатират смъртта му. При аутопсията са установени множество травматични увреждания, включително: тежка гръдна и коремна травма, кръвонасядания на меките черепни покривки и по цялото тяло.Започва разследване, което установява, че става въпрос за убийство, от мъж, с който майката живеела на съпружески начала. който имал интимни отношения с майката, пребил малкото дете до смърт. Навярно и майката на детето е била подложена на системен тормоз, но не е имала смелост да сподели.
Април 2020г. Велинград. Кървава семейна трагедия. Мъж намушка смъртоносно в сърцето съпругата и сина си с нож, след което се самоуби.   Семейството се е  ползвало с огромен авторитет във Велинград. Никой, никога не е чувал семейството да е имало проблеми. А истината навярно е била друга.
Май 2020г. Слънчев бряг. Мъж намушка смъртоносно жена си след семеен скандал. Поредна кървава драма. Пореден фатален край.
Юни 2020г. Нова Загора. Мъж, обвинен за опит да умъртви съпругата си.Обвиняемият използвал нож, с който нанесъл четири прободни рани на пострадалата, която е с опасност за живота. Опитът за убийство останал недовършен поради независещи от него причини –жената е получила квалифицирана медицинска помощ.

Юли 2020г.  Шумен. Домашно насилие завършило с убийство. Мъж пребил до смърт жената, с която живее, като първоначално твърдял, че тя се наранила след падане при разходка в гората. Имала е много рани от различен по вид характер – порезни, от влачене, от ритане, от удари с юмруци.

Август 2020г. с. Мрамор. Жена пребита почти до смърт от мъжа си.Съседи разказват, че мъжът редовно упражнява насилие над жена си.Жената е била толкова зверски пребита, че по чудо е оцеляла.

Септември 2020г. Два тежки случая на домашно насилие,завършили с фатален край. Мъж от врачанско село подпали жена си докато спи. Жената и мъжът живеела повече от 30 години на съпружески начала. Мъжът я изчакал да заспи, влязъл в семейната спалня, полял я с бензин и я запалил. Жената е горяла поне четвърт час. Скоро издъхнала.

Безжизненото тяло на 21-годишна жена, майка на две деца бе открито в дома й в село Бегово. Жената е умишлено умъртвена от своя съпруг с въздушна пушка.

Октомври 2020г. Пловдив и Варна. Две жени със сходни съдби, завършили с летален изход. И двете са починали в следствие на тежък, безмилостен побой от страна на тези, които най-много са обичали, от техните “любящи съпрузи“.

Ноември 2020г. Сандански. Кървав ужас, разтърсил цяла България – майка уби по особено мъчителен начин двете си деца. А какво доведе до това? Една дълга история на тормоз и насилие.Оказва се, че малко преди жената да отнеме живота на децата си, тя е подала сигнал за домашно насилие, което е продължавало години наред, но без реакция от институциите и обществото. В исковата молба до съда описва ужаса си така: “ За тези 6 години съвместно съжителство, той постоянно ми е упражнявал психически и физически тормоз. Много пъти ме е бил, но не съм пускала жалби. Удари ме по главата и ми се закани с думите „ще те принудя да се  самоубиеш“. Той постоянно ме заплашва с думите „Внимавай какво правиш, защото имам пистолет! С цялата полиция сме приятели и никой нищо не може да им направи в Сандански.“Страх и абсолютно отчаяние.

Декември 2020г. Враца. Мъж уби по особено жесток начин съпругата си, нанасяйки й множество прободно-порезни наранявания в областта на гръдния кош и корема, с проникване в гръдната и коремна кухина и засягане на вътрешни органи, както и повърхностни такива в областта на шията и горен крайник.. Кървавата драма се разиграва пред очите на  7-годишния им син.

12 месеца. 14 смъртни случая. 2 случая, при които жертвите са оцелели по чудо. И това са само част от случаите на лица и деца, загубили живота си в условия на домашно насилие, които броим по новините в медийното пространство. Всъщност изобщо не е ясно колко са пострадалите лица, защото НЯМА унифицирана статистика за проявите на домашно насилие в България. А ако не чуем по новините за такова насилие, довело до фатален край дали въобще е имало такова?

Двама души и четири стени. Никой не знае какво се случва в обикновеното българско семейство. Никой не знае какво се случва с жените, ако са красиви, интелигентни и желаят сами да управляват живота си, ако не искат да задоволяват сексуални фантазии, ако тази вечер искат да излязат с приятелки вместо да си останат в къщи и да бъдат домакини, ако не са сготвили вкусно или ако не си мълчат и вместо това кажат нещо “погрешно“. Но понякога разбираме. След последния шамар. Тогава, когато жената и нейните деца допълнят списъка от 14 смъртни случая на жени и деца за 12 месеца. Ще научим имената им, ще разберем за белезите по душата и тялото им, ще разберем живота им, какъвто не сме си го и представяли. Разбираме за една дълбоко пазена с години тайна, изплувала на повърхността, когато вече е твърде късно.

Така докато последните години преминаха под знака на протести срещу стратегически документи и законодателни инициативи, които целят преодоляване на проблема с домашно насилие, редица жени и деца, загубиха живота си. И не винаги говорим за физическата смърт. Говорим и за душевната смърт, която тежките окови на домашното насилие причинява.

Въпросът е: можеше ли всички тези убийства да бъдат предотвратени?

От дефиницията, дадена в чл. 2 от ЗЗДН, а и от разпоредбата на чл. 10, ал. 1 от ЗЗДН следва изводът, че основна цел на закона е да се изследва поведението на ответника не абстрактно и изобщо, а конкретният акт на домашно насилие, индивидуализиран по време, място, начин и проявна форма. Съобразно него се преценява основателността на молбата, относимостта на доказателствата и адекватната мярка за защита, като при определяне на конкретните способи за осигуряване на физически и емоционален интегритет на пострадалите лица.

Това логически води до  един друг извод, че разпоредбата на чл.93,т.31 от Наказателния кодекс е изцяло в разрез с целите на Закона за защита от домашно насилие, тъй като съгласно нея престъпление, извършено в условията на домашно насилие, е такова, ако е предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права и е осъществено спрямо възходящ, низходящ, съпруг или бивш съпруг, лице, от което има дете, лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство, или лице, с което живеят или е живяло в едно домакинство.

Системността“ по смисъла на Наказателния кодекс е налице в случай на извършване на един еднороден акт три или повече пъти. Това означава, че според сега действащото законодателство, жертвата трябва да е подала три сигнала и те да са регистрирани, за да получи извършителят на престъпление по-тежко наказание.

Така ако се върнем на разгледаните по-горе казуси в светлината на въпроса за “системността“ – за да бъде убийството, извършено при условията на домашно насилие,  извършителят трябва преди фаталното за жертвата престъпление, да е извършил най – малко три акта на домашно насилие.

 Разбира се,  всеки един от тези актове ще подлежи на установяване с оглед доказване на системността.

Но дали преди да бъдат убити жертвите са имали възможност три или повече пъти да осъдят своя насилник, че да се разбере, че е било системно?

Или иначе казано, ако човек убие своя партньор вследствие на един единствен побой (а те може и да са били безброй, но да е останало скрито зад вратите на дома), то престъплението ще се квалифицира по основния състав на убийството, който е по – леко наказуем в сравнение с този, свързан с убийство при условия на домашно насилие.

Домашното насилие е едно невидимо страдание. Жертвите трудно си тръгват от насилника, спасявайки себе си и своите деца. Причините са много. Средствата също. Един от най-често използваните методи за манипулиране на жертвата е заплахата, че ще й бъдат отнети децата. Останалите средства, които задържат едно пострадало лице в омагьосания кръг на домашното насилие, са нейната икономическа зависимост; липса на информация и правни познания какви права за защита са й осигурени законодателно от държавата; липса на подкрепа от страна на близки и роднини. И едно силно внушение от страна на насилника, че пострадалото лице е “нищо“, че не може да оцелее в света само.

 А понякога причината да останат е надеждата, че човека до тях ще се промени. Но реалността е друга…

“…човешкото сърце е толкова неразумно, че винаги е готово да се надява и да се надява на бъдещето, не иска да се учи от минали грешки и мечтателно си представя, че утре ще бъде по-добре от настоящето.“ – Мика Валтари

Това е въпрос, който често пъти остава неразбран от страна на правоприлагащите органи, които си задават въпроса “Защо жертвата се връща при насилника си“

Жертвата трудно си тръгва, но още по-трудно за нея е да сподели.

Чувство на срам, на страх и безнадеждност, че някой ще я чуе и ще й помогне, особено що се касае до институциите. Резултат от едни дългогодишни внушения от страна на насилника, убедил жертвата, че тя е сама и че няма смисъл дори да опита. А ако сподели, как ще го докаже? Все пак обикновено липсват  свидетели, които да докажат извършеното между четири стени насилие; Може би децата, но кой ще ги чуе? А ако няма видими следи от физическо насилие, ако няма медицинска експертиза. Ако насилието е само психическо? Важно е и отношението на околните, защото много често пострадалите не подават сигнали за насилието, което им се случва у дома, защото не само, че се срамуват, но и често не срещат никакво разбиране у близки и съседи, съществуват и стереотипи, според които насилието е нормално, особено в семейството.

„Подсъзнателно повечето от нас приемаме насилието над жената като форма на изразяване на емоциите на мъжа. И му придаваме някаква изкривена нормалност. Време е да се събудим.“ – Салма Хайек

А как да се събудим? Какво да променим? Пътят е дълъг, но на първо време трябва да се премахне изискването за системност в дефиницията за престъпления, извършени в условията на домашно насилие в Наказателния кодекс, което би имало и значим превантивен ефект.

Системността би следвало да се предполага, а Наказателния кодекс да даде защита срещу всяко агресивно поведение, насочено срещу личността. Всеки акт на домашно насилие би следвало да е достатъчно основание, за да бъде потърсена защита по този закон. Дори и домашното насилие да представлява процес и често пъти да не е един единствен акт       ( още повече когато говорим за психическо и емоционално такова) не би следвало, за да се предприемат мерки за защита и закрила по Наказателния кодекс да присъства като критерий фактора “системност“.

Още първият акт може да бъде фатален.

Настоящата редакция на Наказателния Кодекс причинява множество случаи на нереализирана и в голяма степен осуетена защита на жертви на домашно насилие, което довежда до провал на държавата да осигури всеобхватна и цялостна защита на пострадалите лица и деца.

Независимо от сменящите се времена домашното насилие продължава да е с тревожна статистика, а смъртните случай значително нарастват. Особено показателна в това отношение бе 2020г., когато в условията на извънредно положение ние станахме свидетели на едно глобално увеличение на случаите на насилие, в следствие на това, че жертвите бяха буквално затворени в капана на домашното насилие.

Следователно продължаващата пандемична криза постави на преден план необходимостта от спешни законодателни промени в сферата на домашното насилие, от което страдат не само жените, но и деца, възрастни хора, хора с увреждания, мъжете, а и цялото ни общество.

Така стигаме до януари 2021г. Правосъдният министър Десислава Ахладова сформира работна група за промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие, свързани с по-ефективната защита на жертвите на домашно насилие:

“Следва да си зададем логични въпрос можехме ли да спасим тези жени, деца, родители, мъже, които бяха жертва на домашно насилие. Нека с този законопроект институциите в България да подадат ръка на жертвите на домашно насилие и да им кажат: „Не сте сами. Имате помощта на държавата и обществото“ – Десислава Ахладова

Предложенията за изменение на Закона за защита от домашно насилие са свързани със създаването на Национална комисия за превенция и защита от домашното насилие, както и Централен регистър за случаите на домашно насилие. Бяха внесени и други предложения за промени като увеличаване на сроковете,  увеличаване на Кризисните центрове, засилване на координацията между институциите, специализирана помощ за извършителите на насилие, които задължително да бъдат насочвани към социални услуги, разширяване на кръга на лицата, имащи право на защита по реда на ЗЗДН, увеличаване на мерките за защита, които се налагат от компетентните органи, регламентиране на програми за превенция и защита на домашното насилие и др.

На свой ред Диана Ковачева, Омбудсман на Република България предложи да бъдат обмислени още нормативни изменения в посока премахване на изискването за системност в дефиницията за престъпления, извършени в условията на домашно насилие в Наказателния кодекс (НК), с което вътрешната и международната дефиниция да се уеднаквят; изрично криминализиране на брачното изнасилване и криминализиране на всички форми на икономическо и психическо домашно насилие.

Законопроектът, изготвен от Министерството на правосъдието съответно бе публикуван за обществено обсъждане и бе внесен в Министерския съвет. Той трябваше да бъде разгледан от Народното събрание в рамките на този мандат, но въпреки бързината, с която се случиха обществените обсъжданията и предложенията, законопроектът така и не бе разгледан. За огромно съжаление неговата съдба  на този етап остава неясна.

Промените в Наказателния кодекс в началото на 2019г., представляват един изключително несполучлив опит за имплементиране в наказателното ни законодателство на отделни разпоредби на отхвърлената от Конституционния съд на Република България Истанбулска конвенция.

Причините за домашно насилие са  изключително сложни и не съществува единна политика или стратегия, която да го предотврати напълно. Но има една дългоочаквана стъпка, която веднъж предприета, може да доведе до голяма разлика в живота на тези жертви:

Да бъде премахнато изискването за“ системност“, което е така далеч от международните стандарти за закрила, тъй като реално по никакъв начин не гарантират адекватна наказателноправна защита на пострадалите от насилие.  Това изискване не може да осигури нито превенцията, нито противодействието на тези форми на престъпно поведение, особено това, което да доведе до фатален край. Това е така, тъй като в основата си отново поставят наказването на извършителя в зависимост от волята на жертвата, което по никакъв начин не променя досегашното ѝ положение.

ЗАЩОТО…

Жертвите на домашно насилие често говорят тихо, а понякога мълчат, а мълчанието…То понякога завършва фатално: ДОКАТО СМЪРТТА НЕ ГИ РАЗДЕЛИ

Домашното насилие и насилието, основано на пола е един своеобразен симптом на дълбоки и сложни социални проблеми, които всяко едно развито общество би следвало да се стреми да преодолее. От ключово значение е обществото ни да има чувствителност към проблема и да реагира не само на тежките форми на насилие, но и на тези, които не оставят видими физически следи.

Крайно време е да бъдат предприети стъпки по посока на ранното разкриване на проблема, а всички ангажирани институции да предприемат стъпки за подпомагане на пострадалите лица да излязат от мълчанието и самотата, от порочния кръг на вината и страха.

Крайно време е личното да престане да бъде лично, когато има реална заплаха каквато е домашното насилие, а на пострадалите лица и деца да им бъде осигурена адекватна и всеобхватна регионална, национална и международна защита.

Използвана литература:

Нормативни източници:

 1. Конвенция №210 на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, в сила от 1 август 2014 г., достъпна на:https://rm.coe.int/168046246f
 2.  Наказателен кодекс, в сила от 01 май 1968 г. Сиби.  Изм. ДВ. бр.9 от 2 Февруари 2021г.
 3. Закон за защита от домашно насилие, в сила от 22 декември 2009, изм. ДВ. бр.101 от 27 Декември 2019г
 4. Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие, Портал за обществена консултация на МС, публикуван на 13 януари 2021г., достъпен на https://tinyurl.com/pwxsmab2

Интернет източници

 1. Убийство в Кюстендил, отново в кв. “Гергана“, viaranews.com, публикуван на 19 януари 2020г., достъпно на:https://tinyurl.com/hemb97bn
 2. Керемедчийска, Габриела, След убийството в “Модерно Предградие“: Според съседи мъжът е казвал, че ще застреля жена си, btvnovinite.bg, публикувано на 25 февруари 2020г., достъпно наhttps://btvnovinite.bg/bulgaria/sled-ubijstvoto-v-moderno-predgradie.html,
 3. Субашева, Даниела, Мъжът пребил до смърт 3-годишното дете в Асеновград, защото го събудило, Dariknews.bg, публикувано на 16 март 2020г. достъпно наhttps://dariknews.bg/regioni/plovdiv/myzhyt-prebil-do-smyrt-3-godishnoto-dete-v-asenovgrad-zashtoto-go-sybudilo-2217037
 4. Зайкова, Райна, Битова драма във Велинград: Мъж уби съпругата и сина си, след което се самоуби, btvnovinite.bg, публикувано на 12 април 2020г., достъпно на   https://btvnovinite.bg/bulgaria/bitova-drama-vav-velingrad-mazh-ubi-saprugata-i-sina-si-sled-koeto-se-samoubi.html
 5. Мъж уби жена си с нож в “Слънчев бряг“, nova.bg, публикувано на 22 май 2020г., достъпно на https://tinyurl.com/2x86txw7
 6. Мъж намушка жена си пред съда в Нова Загора, btvnovinite.bg, публикувано на 22 юни 2020г., достъпно на https://btvnovinite.bg/bulgaria/mazh-namushka-zhena-si-pred-sada-v-nova-zagora.html
 7. Герговски, Деян, Мъж преби приятелката си до смърт след скандал,  nova.bg, публикувано на 28 юли 2020г., достъпно наhttps://tinyurl.com/4etf64r9
 8. Ужас край София! Мъж преби почти до смърт жена си, Флагман.БГ, публикувано на 15 август 2020г., достъпно на:  https://tinyurl.com/ynrx4pcy
 9. Попова, Румяна, Почина жената, запалена от мъжа си, nova.bg, публикувано на 17 септември 2020г., достъпно на:https://tinyurl.com/8yywh85v
 10. Шокиращ обрат! Откритата мъртва млада майка на 2 деца е била убита, убиецът със самопризнания! , plovdiv24.bg, публикувано на 18 септември 2020г., достъпно наhttps://tinyurl.com/4bwkpzfz
 11. Мъж преби до смърт жената, с която живее, Dariknews.bg, публикувано на 22 октомври 2020г., достъпно на  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/myzh-prebi-do-smyrt-zhenata-s-koiato-zhivee-2245393
 12. Борисов, Христо, Ужасяващи признания от Кристина, която е обвинена в убийството на двете си деца, Факти.бг.,публикувано на 16 декември 2020г., достъпно на: https://fakti.bg/krimi/536818-ujasavashti-priznania-ot-kristina-koato-e-obvinena-v-ubiistvoto-na-dvete-si-deca
 13. Гурбетчия се върна от Острова и закла невярната си съпруга пред децата им в Гложене, Bliz.bg,публикувано на 17 декември 2020г., достъпно на https://blitz.bg/kriminalni/prestplenie/gurbetchiya-se-vrna-ot-ostrova-i-zakla-nevyarnata-si-spruga-pred-detsata-im-v-glozhene-a-sega_news787965.html

Статията е публикувана в http://www.DeFakto.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s